Nu kan medlemmar lära sig att rädda liv

Om du, någon i din närhet eller din hund blir skadad och ni befinner er långt från sjukvård och veterinär kan du ändå göra skillnad och rädda liv. Med rätt utrustning och kunskap förbättras förutsättningarna markant.

– Det är därför som Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben genomför projektet Vård i det vilda. Vi vill att många ska gå denna utbildning, för då kommer vi att kunna rädda liv på både hundar och människor, säger projektledaren Mats Gezelius.

Skärskador, fallolyckor, benbrott, hjärtstopp och många andra typer av skador drabbar enligt försäkringsbolaget IF:s statistik cirka 900 jägare varje år. Jakthundar skadas också av vassa pinnar, bett och mycket annat.

Det gäller också att vara förberedd även om det inte gäller jakt. Den gången man befinner sig långt från civilisationen och olyckan är framme vill man kunna göra skillnad.
Ibland är olyckstillfället allvarligt. Skillnaden mellan liv och död hänger på kunskap och utrustning hos de människor som finns närmast, det vill säga jaktkamraterna.
– Detta är anledningen till att Svenska Jägareförbundet tillsammans med Kennelklubben genomför utbildningen Vård i det vilda. Organisationerna vill ta samhällsansvar och bidra till att såväl medlemmarna som deras hundar kan få hjälp när de som bäst behöver den, säger Mats Gezelius.

Syftet med utbildningen är att kunna ge akut hjälp fram tills dess att personen kommer till sjukhus, ambulans anländer eller hunden kommer till veterinär.
– Målet är att öka kompetensen hos den som är först på plats, så att personen vågar agera och utför rätt åtgärder. Det ökar chanserna för överlevnad och kortar processen för rehabilitering för människan eller hunden.
De personer som genomgår utbildningen får också ett specialanpassat utrustnings-kit.
– Innehållet i utbildningen har kvalitetssäkrats av läkaren Rickard Ånell och veterinär Jonas Malmsten. Vård i det vilda ger också ett certifikat på HLR (hjärt- lungräddning) men utbildningen är bredare än så. Det gör den unik, säger Mats Gezelius.

– Det finns utbildare över i stort sett hela landet, så man ska inte behöva åka speciellt långt för att kunna gå heldagskursen. Vi hoppas att många tar chansen att gå Vård i det vilda. Tillsammans kommer vi att minska lidande och rädda liv, säger Mats Gezelius.

Mats Gezelius är projektledare för Vård i det vilda.

 

Finansieras av
I samarbete med
Finansieras av
I samarbete med
Share This